14 juli – Biografier

Ronald Brautigam

Ronald Brautigam är en av sin generations främsta pianister och en av de få som trakterar inte bara det moderna instrumentet, men också pianots föregångare. Som elev till den legendariske Rudolf Serkin har Ronald Brautigan med tiden blivit en etablerad auktoritet på klassiska och tidiga romantiska kompositörer. Hans uppmärksammade diskografi på BIS Records omfattar kompletta samlingar av verk av Haydn, Mozart och Beethoven samt enskilda soloverk och konserter av Kraus, Weber och Mendelssohn.

Ronald Brautigam har uppträtt tillsammans med ledande orkestrar över hela världen – från Amsterdam Concertgebow till Sydney Symphony Orchestra – samt tillsammans med de främsta ensemblerna med specialisering i tidig musik. Han inledde 2009 ett samarbete med Kölner Akademie och dess dirigent Michael Alexander Willens. Detta skulle visa sig mycket framgångsfullt och ledde till de högt prisade inspelningarna av samtliga pianokonserter av Mozart (11 CD), Beethoven, Mendelssohn och Weber. Aktuella inspelningsprojekt omfattar pianokonserter av den holländsk-tyske kompositören Johann Wilhelm Wilms (1772-1847).

Ronald Brautigam gav 2004 ut sin första CD i en serie av 15 med en samling verk på hammarklaver. CD-utgivningen fick recensenten i den amerikanska tidskriften Fanfare att förutspå en serie ”som utmanar själva idén att spela denna musik på moderna instrument, en stilistisk paradigmändring”. De första nio CD inspelningarna av pianosonaterna belönades med en Edison Award och det prestigefylda Jahrespreise der Deutschen Schallplattenkritik 2015. Förutom sitt arbete för BIS Records har Ronald Brautigam spelat in pianokonserter av Shostakovich, Hindemith och Frank Martin tillsammans med Royal Concertgebouw Orchestra under Riccardo Chailly och flera inspelningar tillsammans med violinisten Isabelle van Keulen and cellisten Christian Poltéra. För sina inspelningar har Ronald Brautigam tilldelats ett antal priser, bl.a. tre Edison, en Diapason d’Or de lAnnée samt två MIDEM Classical Awards för bästa solopiano- respektive bästa konsertinspelning.

Hans utgivningsarbeten omfattar en rekonstruktion av orkesterpartituret för Beethovens pianokonsert Wo04 från 1784, samt förberedandet av en utgåva av Johann Wilhelm Wilms fem pianokonserter.
http://www.ronaldbrautigam.com/