Orgeldagen

Orgeln i centrum

Kammarmusikfestivalen Sommarmusik Lundsberg firar sitt femårsjubileum 6 – 13 juli 2024 bl.a. med ORGELDAGEN den 10-11 juli. Det blir fyra programpunkter med orgeln i Lundsbergs kyrka, ett unikt instrument i svenska skolsammanhang, en piporgel byggd 1930 av Setterquist & Son med två manualer, pedal och 23 stämmor.  En orgelbyggare som tog sig en titt på den 2019 utbrast ”Orgeln är fantastisk! Vilket praktinstrument såhär i denna i övrigt särskilda miljö!

Orgeldagen börjar på kvällen 10 juli 19:00 med konserten FAMILY & FRIENDS, som presenterar orgeln som ackompanjemangsinstrument tillsammans med sångar- och blåsar-solister i allt  från barock till nutida verk. Kvällen avslutas 21:00 med Jon Liinasons uppmärksammade, meditativa orgelimprovisation Go Bach To Sleep.
 
Torsdag 11 juli börjar 10:00 med en Workshop, där barn i förskole- och grundskoleålder får möjlighet att lära känna orgeln som instrument genom att under Jon Liinasons sakkunniga ledning själva bygga en liten orgel, den s.k. DO-orgeln. Barnen får vistas på orgelläktaren, titta in i piphusen och se hur den stora orgeln fungerar. Den unga organisten Benedetta Porcedda, som avslutade masterprogrammet i orgel på Musikhögskolan i Göteborg 2023, ger i direkt anslutning till förmiddagens workshop en lunchkonsert kl. 12:00,  ”Italien och Sverige”.  Hon kommer att visa att orgeln också är ett självständigt konsertinstrument, ett slags enmansorkester.