Nyheter 2024

Året började med att vår konstnärlige co-ledare, pianisten Max Merazzi-Jacobson, deltog i en 7-dagars kurs för unga festivalaranjörer 7-13 januari 2024 i New York. 

Ny samarbetspartner i Kristinehamn är Skärgårdsveckan 28 , ett helt nytt och omfattande initiativ som äger rum under vecka 28 i området vid Vålösundet, Picassoskulpturen och Vänern. Våra musiker Duo Tishler & Eggers ger en försmak i Kristinehamn av konserten  på Lundsberg.

Föreningen Sommarmusik på Lundsberg är sedan 2024 medlem i  Kammarmusikförbundet . Det ger oss ökad synlighet i kammarmusiksammanhang och ger oss möjlighet att nätverka med andra arrangörer av kammarmusik. Max Merazzi-Jacobson deltog i arrangörsträffen i Västerås 6 februari.  Vår förening har 2024 också blivit medlem i Sweden Festivals,  medlem i den europeiska paraplyorganisationen European Festivals Association, EFA , och  Sommarmusik Lundsberg syns i festivalkalendern

I november 2023 deltog vi i  två webbinarier om “Culture and Sustainability”, ett allt viktigare tema att vara medveten om som festivalarrangör: Euoropean Festivals Association (EFA) organiserade en introduktion till UN Sustainable Development Goals 2023-10-17. Med SDG Impact Assessment Tool har vi försökt rita upp SMLs aktuella profil. Vi följde också Nordic Culture Point, som gav en introduktion till The Nordic Green Roadmap 

Vid vårt årsmöte i oktober 2023 blev cellisten Johannes Rydén, ny medlem i styrelsen. Johannes är vår svenske stöttepelare i själva konsertverksamheten och har uppträtt på festivalen varje år  sedan pilotprojektet 2019. Sommaren 2024 kolliderar festivalen med hans övriga aktiviteter, men Johannes fortsätter ansvara för festivalens Facebook- och Instagramsidor och återkommer med sin cello 2025.

Sedan 2023 är Lars-Erik Wall vår samarbetspartner på Café Strömstaren. Förra sommaren levererade han kaffebröd och smörgåsar från Slusskaféet vid Bjurbäckens Slussar, som han drev i flera år med oöverträffat många besökare och stor succé. Nu ställer Lars-Erik Wall och hans team upp på plats på festivalcafét, och festivalbesökarna kan glädja sig åt kända och okända godsaker och kulinariska upplevelser av högsta kvalitet. 

Masterclass i Sång 2024 är ett helt nytt initiativ, som stöds av Stiftelsen Infinity. Ensemblen The Real Comedian Harmonists stod för avslutningskonserten 2023. De sex artisterna trivdes så bra med workshop på Lundsberg och var helt lyriska över den enastående akustiken i Musikstallet. Det gav oss incitamentet att organisera  en Masterclass i Sång och och har nu bjudit in åtta professionella sångare och sångstuderande till en subventionerad kurs. De kommer att under fyra intensiva dagar slipa på sångteknik och interpretation tillsammans med några av nordens främsta sångpedagoger. Deras avslutningskonsert i Lundsbergs kyrka torsdag 11 juli 19:00 sänds också livestream.  

Barn- och familjeaktiviteterna är 2024 två: en DO-orgel workshop med barn som bygger en liten, men riktig, tvåstämmig piporgel. Familjen Sträng,  presenterar fiolfamiljen i en interaktiv konsert. Barnen får också provspela instrumenten. 

Ett nytt samarbete har ingåtts 2024 med Hennickehammars Herrgård, Filipstad. Hennickehammar, 25 km från Lundsberg, erbjuder boendepaket med specialrabatt i autentisk herrgårdsmiljö, när man bokar plats på en av de två kvällskonserterna 12 respektive 13 juli. 

Lungsunds Pensionat & Camping erbjöd under flera säsonger boende och god mat i den omdisponerade skolbyggnaden, 3 km från Lundsberg. Anläggningen drevs till sist som vandrarhem av de många eldsjälarna i Lungsund.  Storfors kommun hade dessförinnan sålt  skolbyggnaderna. De nya ägarna erbjuder nu tillträde till campingen men det är oklart när pensionat och restaurang kommer att kunna öppnas igen. Föreningen Levande Lungsund engagerar sig i detta projekt och stödjer också Festivalen Sommarmusik Lundsberg genom att lägga in festivalens många programpunkter i sin eventkalender.

Festivalbesökare kunde tidigare bo trevligt i Lungsund med strandbad och båtbryggor vid Bergslagskanalen, äta god mat, besöka Lungsunds kyrka, ta en promenad till Hembygdsgården Berget,  – som liksom kyrkan har anor från 1600-talet – och förstås vandra längs Järnsjöleden.

Lundsbergs kyrkas orgel byggdes 1930 av Setterquist & Son till kyrkans invigning. Det var 1970 orgeln senast sågs över ordentligt och en del problem har under tiden uppstått. Den välbehövliga orgelöversynen är kostsam.  Insamlingen, som Lundsbergs Skola startade på Föredettingdagarna 2023, följdes upp med en insamling på orgelkonserten under Sommarmusik Lundsberg samma år. Översynen av orgeln kan förhoppningsvis påbörjas hösten 2024.